Pavlína Dytrychová - Jóga Shala Vilémov 

Lassi


Lassi

Je osvěžující ajurvédský nápoj na bázi jogurtu, který je určený na ozdravení a podporu činnosti trávicího traktu. Jeho pití je vhodné především v létě pro své ochlazující účinky. Tento nápoj se připravuje z bílého jogurtu a vody pokojové teploty. Je ho dobré pít před jídlem i během jídla. Dle ajurvédy je doporučovaný k pravidelné konzumaci jako základní zdroj bakterií prospěšných pro zdraví. Harmonizuje všechny tři dóši. Vátta a kapha si mohou přidat zázvor, pitta růžovou vodu. V Indii se často podává mangové lassi. Blahodárnějšího účinku pro náš organismus dosáhneme, pokud ho budeme mít vždy čerstvě připravený a můžeme ho popíjet během dne. Pojďme si ho připravit.

Ingredience:

  • 1 kelímek bílého jogurtu

  • 3 kelímky vody (vždy je v poměru 1:3)

  • špetka himálajské soli 

  • římský kmín

Postup: Vodu a jogurt smícháme a mixuje v mixéru nebo ručním šlehačem po dobu cca 2 min. Odstraníme pěnu, která se vytvoří na povrchu, jedná se o tuk. Opakujeme do té doby, dokud nám nezůstane neprůhledná zakalená voda. Poté přidejme sůl, koření. Koření můžeme pak obměňovat o kardamom, mátu, koriandr, růžovou vodu, zázvor či šafrán. Podáváme při pokojové teplotě. Dáváme si pozor, abychom nepili nápoje, které nás budou ochlazovat, je zapotřebí udržovat v těle zdravý oheň.