Pavlína Dytrychová - Jóga Shala Vilémov 


Hummus a špaldové placky

Hummus

Ingredience:

  • 1 hrnek neuvařené cizrny

  • 1/3 hrnku sezamových semínek

  • 1/3 hrnku olivového oleje

  • Šťáva z citrónu

  • 3 stroužky drceného česneku

  • ½ lž římského kmínu

  • Špetka soli, paprika na ozdobení

Postup: Cizrnu necháme v hrnci přes noc namočenou, následně propláchneme a dáme na cca na 2 hodiny vařit, dokud není cizrna měkká. Měla by jít jednoduše rozmáčknout. Cizrnu necháme vychladnout. Na mírném ohni bez oleje orestujeme sezamová semínka a římský kmín, poté rozmixujeme na pastu. Pokud s tím nechceme mít práci, můžeme použít tahini pastu. Všechny ingredience vložíme do mixeru, rozmixujeme, vše se krásně spojí a vytvoří hladký krém. Vložíme do mísy, vytvoříme důlek, zakapeme olivovým olejem, ozdobíme mletou paprikou a sezamen.

 Špaldové placky

Ingredience:

  • 200 g špaldová mouka

  • 100 ml studen. voda

  • Špetka soli

Postup: Z mouky, vody a špetky soli smícháme těsto, které necháme v lednici uležet. Pak si vytvoříme stejně velké bochánky, které rozválíme na pomoučněném vále. Rozehřejeme si litinovou pánev, na kterou placku položíme, necháme jen chviličku, obracíme, dokud se nám nezačne nafukovat a nevidíme na ní lehce hnědá (jakoby připálená) kolečka, otočíme ještě jednou a sundáme z pánve