Kitchari s mung dal je velmi výživné a zdravé jídlo, které pročišťuje a posiluje naše agní, náš trávicí systém. Pohladí po těle a duši. Tento pokrm je velmi doporučovaný v ajurvédě.
Ingredience:
1 hrnek basmati rýže
½ hrnku žlutého mung dal
6 hrnků vody
1-2 šálky nakrájené sezónní zeleniny
2 lž. ghí (nebo kokosový či sezamový olej)
1lž.římského kmínu
1lž.kurkumy
1lž.koriandru
špetka soli
špetka asafoetida
Postup: Nejprve promyjeme rýži a mug dal, necháme přes noc namočené. Na pánvi zahřejeme ghí, přidáme nejprve koření a až se koření rozvoní přidáme rýži a mug dal, zalijeme vodou. Vaříme přibližně 20-30min, dokud nebude kičari měkké. V polovině vaření přidáme zeleninu.